Världens digitalisering pågår i alla hörn av vårt samhälle. Vissa, som till exempel mobil eller handel, är mer självklara än andra. Dock händer det även i fysiska industrier som idrotten, som länge känts som en rätt förutsägbar industri när det kommer till utvecklingen. Men med en snabbt växande teknik finns stort utrymme för att skapa nya och spännande innovationer som kan främja utvecklingen i framtiden.
För många som tränar eller vill träna handlar mycket av framgången om motivation. Som vi alla vet kan det vara svårt att motivera sig, speciellt när det är kallt och regnigt utomhus, eller om något roligare kämpar för ens uppmärksamhet. Men på den senaste upplagan av idrottsmässan Träffpunkt Idrott handlade en föreläsning om VR-träning – http://www.mynewsdesk.com/se/svenska_massan/pressreleases/digitalisering-ger-nya-moejligheter-inom-idrotten-2426660. Med den här tekniken kan man alltså träna i en virtuell verklighet som kan se ut lite hur som helst, vilket sägs ska kunna bota dålig motivation – då man glömmer att man faktiskt tränar eftersom VR-upplevelsen är så visuellt kraftfull. Om man inbillar sig att man klättrar i ett träd på Bahamas kanske det känns enklare än om man gör upphopp på gymmet!
En annan typ av digital idrott är exergaming. De som trodde att tv-spel fick en att bli lat och slö får nog tänka om. Exergames är spel där det som händer på skärmen styrs av rörelseplattor eller fjärrkontroller, som kan inkludera motion och racketsporter som tennis. Ett projekt (https://www.oru.se/forskning/forskningsprojekt/fp/?rdb=p804) har lanserats av Örebro Universitet för att undersöka om sådana spel bör ingå i sportundervisningen i skolan, som avser att öka vetenskapen kring hur tv-spel påverkar unga. Det kan ha en positiv dubbeleffekt där unga lär sig IT-teknik samtidigt som de utövar fysisk aktivitet och förbättrar hälsan.
Källa: Pixabay
Men det är inte bara sportens utövande som utvecklas digitalt, utan även hur den konsumeras. Det finns nu ett antal olika enheter man kan se på sport, och den digitala industrin har utvecklats i sådan fart att även sportsbetting sker online. Trots att det finns en del fysiska bettingbutiker kvar så har majoriteten av aktiviteten flyttats online, tex https://extra.bet365.com/news/sv/. Och tänker man på det är det inget konstigt med det, med tanke på hur enkelt det är att spela på sina favoritlag direkt från soffan. Sverige var mycket tidiga med att ha sportsbetting online, och resterande Europa har långsamt börja följa efter.
Källa: Pixabay
Nu senast är det USA som lyft förbudet på sportsbetting – en nation som länge varit helt emot det. I delstater som New Jersey är det nu lagligt då domstolen bestämt att det tidigare förbudet varit icke-konstitutionellt, dock är det fortfarande olagligt i andra delstater. Det lär inte ha en jättestor effekt på företagen i Europa, däremot kan det ha en viktig indirekt verkan på hur andra länder i världen ser på sina lagar (https://www.vafinans.se/aktier/nyheter/USA-beslutet-om-sportsbetting-kommer-ha-en-begraensad-effekt-p%C3%A5-de-nordiska-bettingbolagen-SHB-1024538026). Världen är mitt uppe i en digitalisering och nu när storspelare som USA även insett detta kommer säkerligen fler länder i världen att följa efter.
Det är spännande att företag börja koppla ihop teknik och idrott, då de kan dra nytta åt varandra. Det är en urgammal industri som bara växer och växer, mycket tack vare den nya teknologin.