Nybörjarens guide till sportbetting

Sportbetting har blivit ett av de mest populära hasardspelen i Sverige. Den största bakomliggande orsaken är det stora sportintresset, men det har också blivit mer tillgängligt. Det är inte längre ett måste att ta sig till det närmaste spelombudet. Det går att hitta allt som behövs på nätet.

För att lyckas med betting krävs en hel del förarbete. Det här kan vara avskräckande för nya spelare men arbetet är varken svårt eller krångligt. För att göra det enklare, både för nybörjaren och för den som kanske har provat betting någon gång tidigare, kommer här en introduktion.

Grundläggande steg

Jakten på en bra bettingsajt påminner om den efter ett bra online casino. Först ska bettaren titta på utbudet för att kontrollera att sporterna som hen vill spela på finns tillgängliga. Därefter ska hen titta på utbudet av betalmetoder, säkerheten och om bettingsajten är registrerad i Sverige. Det innebär att spelbolaget är godkänt och att alla deras vinster är skattefria. 

Sportbettare behöver också ha en god förståelse av odds och vad de visar. Odds visar sannolikheten för att en händelse sker, t.ex. att ett lag vinner eller förlorar. Med hjälp av tidigare resultat och marknadens förväntningar har bettingsajterna räknat ut vad oddset för en viss utkomst är. Det är upp till varje spelare att avgöra om de håller med.

Läs på om allt

Innan du väljer vilka odds du ska spela på måste du förstå varför oddsen är satta som de är. Börja med att granska tidigare resultat och tabeller för att se vilka lag som är underdogs och vilka som är förhandsfavoriter. Det finns bettingsajter som lägger upp de senaste sportnyheterna från hela världen tillsammans med sina odds och liveodds på fotboll, och andra sporter. Ju mer du har läst på om en kommande sporthändelse, desto mer förstår du varför t.ex. England har oddset 6.0 för att vinna nästa europamästerskap i fotboll. Du förstår även varför Sverige har oddset 126.0.

Analysera resultatet

Analysen slutar inte efter att matchen är över. Oavsett om spelet slutade i förlust eller vinst är det bra att utvärdera det. Det kan nämligen ge information om hur du ska betta på ett returmöte eller inför en kommande match. Som ett exempel kan vi titta på hur det svenska herrlandslaget spelade i sitt EM-kval. De kom tvåa i gruppen, men de lyckades aldrig vinna mot Spanien. En match blev oavgjord och en slutade i förlust. Genom att ha granskat dessa två matcher kan det bli enklare att välja odds inför deras kommande möten mot Spanien, i EM-gruppspelet 2021.

Planera i förväg

När du har koll på hur bettingen går till, och vad som krävs av dig, är det dags att börja planera för framtida betting. Det rekommenderas att varje spelare bestämmer en budget baserad på deras ekonomi. Det är en fördel att i förväg planera vilka matcher eller tävlingar du vill betta på, eftersom impulsiva bet tenderar att ske utan tillräcklig information. Många erfarna bettare väljer att skriva ned alla sina spel och resultat, för att få en tydlig överblick.

Betting kan verka överväldigande, men om det finns ett stort intresse av att följa och titta på sport kan det vara ett riktigt roligt komplement.