Världsmästare i poker och AI

Att vara pokerspelare är det nog rätt många som drömmer om idag. Med mycket pengar och berömmelse kommer också ett kändisskap som idag närmast kan beskrivas som något att jämföra med idrottare och andra stjärnor. Bengt Sonnert är en av få svenskar som har vunnit stora tävlingar men som nu har valt att lägga korten på hyllan för att jobba åt spelbolagen och mer specifikt Expressen.

Källa: Unsplash

Från pokerproffs till spelproffs

Tidigare var han världens bästa pokerspelare och idag är den som många vill prata med kring spel. Rent historiskt menar han att han har vunnit nästan alla tävlingar han själv har deltagit i och har därför motsatt sig sina egna odds många gånger. Nu går han alltså över till sportspelsbranschen och lägger pokern vid sidan om till en viss del. Men på frågan om han är lika bra på poker som sportspel är han väldigt tveksam.

– ”Jag kommer aldrig bli lika bra som jag var på poker. Jag spelade på den högsta nivån och mötte de bästa spelarna. Det finns stora företag som jobbar med att analysera odds med flera 100 anställda. Det är svårt att jämföra sig med dem totalt sätt”, säger han till Expressen.

Han har hållit på med poker i nästan 20 år och 10 av dem som spelande proffs. Han har dock fortsatt mycket med pokern, men mer då som en hobby med vänner och andra. Han poängterar också att det alltid är viktigt att spela ansvarsfullt.

Pokerproffs förlorade mot dator i poker

En studie visar att en dator, föga otroligt, slår människor i poker. Det är de två programvarorna Libratus och DeepStack som har slagit proffs i No limit Texas Holdem. Människan har tidigare spelat mot datorer i shack och andra intellektuella spel och har alltid förlorat. Datorn är helt enkelt för bra för människans hjärnkapacitet. Datorn är också snabbare på att tänka och se mönster. Nu har även Libratus vunnit en turnering mot några av världens bästa pokerspelare. Även om detta i sig kanske inte kommer som någon chock kan det bra konsekvenser för forskningen framåt. Om man nu kan automatisera hur en dator spelar poker mot en människa finns det kanske andra, mer eller mindre komplexa, saker som man också kan automatisera och på det sättet göra enklare för människan i stort. Det blir som en slags modell för allmänmänskligt beslutsfattande.

Sortspel och poker direkt i din mobil eller dator

Precis som Bengt Sonnert finns det många roliga spel att följa. Du hittar all sportspel på nätet online och här kan du även se alla matcher och dina resultat i realtid, när du vill. Att gå från poker till spel är nog minst lika kul och vill du följa dina favoritlag, precis som Sonnert, så är de bara ett klick bort. Sportspelsbranschen har också fördelan att man har chans att få träffa fler människor och kanske gå på någon match med andra supportrar ibland.

Källa: Unsplash

Att gå från pokerproffs till att kanske spela mot en dator och torska kan ju inte kännas speciellt konstigt. I allt när det kommer till AI och liknande är datorerna mycket rappare och mer snabbtänkta och det kan därför inte vara någon överraskning. Man vet ju inte om Bengt Sonnert har spelat mot dessa programvaror och om han skulle göra det, skulle han då förlora? Något som är säkert är i alla fall att det krävs en viss typ av person för att kunna spela poker.